Sivut

perjantai 13. kesäkuuta 2014

Vai että sellainen pentu

Käväisin villakoirafoorumilla ihmettelemässä "ääneen", mistä mahtaa Väinön riehakas käytös johtua.

"Haettiin viime lauantaina meidän isovillapoika kasvattajalta. Elo sen kanssa meinaa vaan käydä välillä hankalaksi: jos se ei nuku, se puree ja riehuu. Kädet, huonekalut, kaikki kelpaa; paitsi sitten ne lelut joiden pureksiminen olisi sallittua... 

Monia keinoja on jo kokeiltu: kieltämistä, vinkaisemista, selälleen kääntämistä siksi aikaa kunnes ei rimpuile (en tiedä kuinka hyvä/kenties haitallinen tämä on) mutta kaikki nuo vaan innostavat pentua yrittämään kovemmin. Huomiotta jättäminen käy pidemmän päälle inhottavaksi ihmiselle kun pentu puree varpaita ja roikkuu housunlahkeessa. Ollaan myös nostettu poika rauhoittumaan toiseen huoneeseen portin taakse mutta sieltä pois päästyään yleensä jatkaa samaa menoa. Ainoa mikä on auttanut, on vieminen niin pitkälle lenkille, että koira nukahtaa kotiin päästyään Rolling Eyes 

Ja tosiaan, ensimmäinen koira kyseessä."




"Tuohon voisi sanoa, että kyllä se vuoden ikäisenä on huomattavasti helpompi Smile Itselläni on kokemusta kahdesta tuollaisesta riesasta! Toinen täytti nyt 5v, eikä vieläkään ole itse rauhallisuus. Hyvä ja vauhdikas harrastuskoira sinällään, mutta tekemistä kaipaa muita enemmän vielläkin.

Osa ruuasta(nappulat) kannattaa pistää aktivointipalloon, piilotella paperirulliin, pahvilaatikoihin, jotta saa toimintaa niitä etsiessään. Niin, jos ruoka nyt sattuu kiinnostamaan Laughing Tuntuu vaan usein, että se roikkuminen ja riekkuminen on kaikkein palkitsevimpaa! Liikunta on tietysti hyvä väsyttäjä, jos voi pitää pentua irrallaan jossakin turvallisella alueella. Meillä aidattiin piha, ja pentu saattoi vain juosta tunninkin vauhdikkaasti ympäriinsä. Palkitsee vieläkin itseään karkaamalla muutamallle ylimääräiselle kierrokselle esim. agiradalla. 

Kaikkea sen kanssa on tullut kokeilluksi. Pohjimmiltaan asiassa on kyse äärimmäisen toiminnallisesta pennusta. Se hakee huomiota ja osallitumista keinolla tai toisella. Ja sille on ihan sama saako se sinut vihastumaan vai ihastumaan, kunhan sinä jotenkin huomioit sen. Rangaistuskin on huomioimista. Itse en voinut istua tuoliin katsomaan esim. televisiota vuoteen! Oli keksinyt, että kun menee selälleen tuolin alle raapimaan pehmusteita tuolista saa minut liikkeelle! 

Kärsivällisyyttä, liikuntaa, ongelmanratkaisu tehtäviä ja pennun aikuistumista odottelemaan!!!"



"Meillä oli aika samanlainen meininki talvella -13 kun haettiin meidän poju meille. Topi on nyt 1v6kk. Poikani oli jo niin hermona ja sanoi, että viedään koira pois kun se aina oli varpaissa kiinni. Kärsivällisyyttä tuo aika ja seuraavat muutama kuukautta kyllä vaatii. Sitkeästi vain kieltoa kielletylle toiminnalle ja palkkiota toivotulle toiminnalle. 
Ollaan joskus mietitty, että minkähänlaista tuo alkuaika olisi ollut jos meille olisi tullut isovilla, nyt meillä siis kääpiö 

Kiinnostava tekeminen on meillä auttanut ja lenkit myös. 
Tsemppiä "


Saatiin siis diagnoosiksi äärimmäisen toiminnallinen pentu, joka selkeytti tilannetta. Pitää vaan lisätä ulkoilua ja aivovoimistelua, eikä päästää sitä juoksentelemaan kovin usein mun huoneen ulkopuolelle, kun koko talo tuntuu pikkuiselle vielä olevan liian suuri tila.


SITTEN vielä pari kysymystä lukijakunnalle, johon tiedän kuuluvan monta koiraihmistä.
Missä iässä koiralta voi alkaa vaatia asiallista hihnassa kulkemista (ei pysähdellä koko ajan istuskelemaan/haistelemaan, ei vedetä, kuljetaan koko ajan samalla puolella taluttajaa...)?




1 kommentti:

  1. Hempukalta kiellettiin heti alusta asti hihnassa riekkuminen ja repiminen, ja nyt meillä on rauhallisesti hihnassa kulkeva koira. Varsinkin kun sulla on vilkas pentu, niin suosittelen aloittamaan koulutuksen heti, ettei tuu sitten myöhemmin ongelmia. :)

    VastaaPoista