Sivut

lauantai 18. kesäkuuta 2016

Oikea vai vasen?

Koiranomistajat on syvältä. Niin syvältä! Sanon näin, vaikka se onkin tosi rankasti yleistetty ja vaikka itsekin kuulun samaan ihmisryhmään. Turhauttaa vaan niin ne, jotka ajattelevat olevansa aina ja kaikessa oikeassa, ne jotka kuvittelevat voivansa tehdä mitä vain ja muiden sitten tanssivan heidän pillinsä tahtiin. Pääasiassa tämä turhautumisavautuminen tulee nyt koskemaan koiran kanssa liikkumista lenkillä ja muiden koirakoiden huomioimista ohitustilanteissa.

Mä kysyn nyt ensin teiltä koiranomistajilta/koirien kanssa ulkona liikkujilta, jotka tämän lukevat ja vielä mahdollisesti vaivautuvat vastaamaankin, että pitäisikö koirakon teidän mielestä kulkea jalkakäytävän oikeaa vai vasenta reunaa? Mun mielipide tähän on oikea reuna, se olisi jotenkin loogisin, kun kerran Suomessa muutenkin on oikeanpuoleinen liikenne (tai miksikä sitä nyt sitten oikeaoppisesti sanotaankaan). Tai mulle se ainakin itselle on jotenkin "itsestäänselvyys", ja kuljenkin Väinön kanssa aina tien oikeaa laitaa, ellei vastaan sitten tule näitä koirakoita, jotka tulevat vastaan samaa reunaa eivätkä suostu väistämään.

Joskus aikaisemmin kun mun piti tästä kirjoittaa ensimmäisen kerran, lueskelin tieliikennelakia siinä toivossa, että siellä ohjeistettaisiin jalankulkijoita käyttämään jalkakäytävien/kevyen liikenteen väylien oikeaa reunaa, mutta finlex.fi -sivusto sanookin vain näin:

41 § (5.5.2006/343)
Jalankulku pihakadulla ja kävelykadulla
Sen estämättä, mitä 40 §:ssä säädetään, jalankulkija saa pihakadulla ja kävelykadulla kulkea kadun kaikilla osilla. Hän ei kuitenkaan saa tarpeettomasti estää ajoneuvoliikennettä.
Mutta silti olen sitä mieltä, että olisi paljon selkeämpää ja yksinkertaisempaa, jos kaikki kävelisivät tiettyä reunaa toiseen ja sitten sitä toista reunaa toiseen suuntaan. Ja koska itse käytän mieluiten oikeaa reunaa, tietysti haluaisin sen olevan sitten se reuna mitä kuljetaan. Vaakakupissa tietysti painaa myös se, että Väinö on aina kävellyt mun oikealla puolella ja pyrkii aina siellä myös kulkeemaan, ei siis osaa mun vasemmalla puolella oikein olla.

Se mikä mut just nyt sai tästä kirjoittamaan, oli aamulenkillä jälleen yksi ikävä kohtaaminen yhden näistä annalalaisista "Minähän kuljen vasenta reunaa ja sinähän olet se joka väistää. Piste." -koirakoista kanssa. Tai oikeastaan kahden koirakon, kun tämä pariskunta aina yhdessä kuskaavat kahta isoa koiraansa, kulkevat sitä vasenta reunaa peräkkäin, joskus useidenkin metrien päässä toisistaan.

Ihan normaalisti siis kuljettiin Väinön kanssa kevyen liikenteen väylän oikeaa reunaa, kun jo vähän kauempaa huomasin näiden tulevan meitä vastaan. Aloin vääntää Väinön kanssa siitä, että pitäisikö sen mennä mun vasemmalle puolelle vai ei, ja lopulta vedin sitä valjaista perässäni, kun se ei muuten sillä puolella olis pysynyt. Tässä tuli myös yksi toinenkin meidän ongelmista vastaan; Väinö ei aina uskalla kaikkia koiria vastaan kävellä edes vaikka koirat olisivat tien vastakkaisissa reunoissa, jos tie esimerkiksi on liian kapea. Nytkin Väinö löi liinat kiinni, kun ei uskaltanut niin läheltä kävellä niin isoja koiria kohti. Annoin sitten periksi ja hyppäsin koirineni nyt meidän vasemman reunan pusikkoon penkin taakse odottamaan, että koirakot pääsevät ohi. (Mä en yleensä tee näin, koska itseä ärsyttää remmirähjien kanssa kulkevat, jotka jäävät vähän matkan päähän penkkaan odottamaan riehuvan koiransa kanssa, että toiset pääsevät ohi. Vaikka Väinö nyt sentään olikin hiljaa.)

Tämä ensiksi tuleva nainen tiuskaisi mulle jotain epäystävälliseen sävyyn, tyyliin joko "Liiku sen koiras kanssa" tai "Älä liiku sen koiras kanssa". Sanoi mitä sanoi, niin en kuitenkaan jatkanut matkaa ennen kun se toinenkin koirakko oli mennyt ohitse. Jos olisin siinä tilanteessa pystynyt jäätymisen sijaan sanomaan vastaan, olisin varmaankin vähintään yhtä epäystävällisesti kehottanut ensin opettelemaan käyttämään tien oikeaa laitaa, niin kuin Suomessa on tapana, ja sitten vasta alkamaan neuvomaan muita. Siitäkin huolimatta, ettei tieliikennelaki sitä määrääkään. Tekisivät edes tilaa, jos on pakko vastapalloon muuten kulkea!

5 kommenttia:

  1. Pyöräilijät ja autoilijat käyttävät tien oikeaa reunaa (suomessa oikeanpuoleinen liikenne), jalankulkijat käyttävät vasenta. Näin opin jo eskarissa. Tietty kevyenliikenteenväylällä kulkiessa saat tehdä vaikka minkälaista siksakkia, mutta jos jalkakäytävää/kevyenliikenteenväylää ei ole, tieliikenneturva neuvoo kulkemaan vasempaa reunaa (https://www.liikenneturva.fi/fi/selkosuomi/ohjeita-jalankulkijalle). Minusta on kuitenkin huomaavaista, jos kevyenliikenteenväylää käyttää, menee pyörällä aina oikeaa reunaa ja jalkasin vasenta.
    Koirat opetetaan myös pääsääntöisesti seuraamaan omistajan vasemmalla puolella, mm. tokossa. Seuraamispuoleksi ei ole sattumanvaraisesti valittu vasenta puolta, vaan juontaa juurensa sille ajalle (todennäköisesti Amerikkaan 1700-1800 luvulle), kun oli tavallista vielä kantaa käsiasetta mukana. Aseholsteri kiinnitettiin oikealle puolelle (valtaväestön ollessa oikeakätisiä ja kantaen vain yhtä revolveria), josta se tarvittaessa vedettiin esille. Jotta vältyttiin vahingossa ampumasta koiraa, opetettiin se seuraamaan vasemmalla, eli aseettomalla puolella.

    Tässä nyt vähän toisenlainen näkemys, niin ei ehkä tarvitse enää ihmetellä, miksi teitä saatetaan katsoa pahasti jos kuljette oikeaa reunaa koiran kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä en tiennytkään, kiitos asian valottamisesta! :)

      Tuokaan ei kyllä oikein mene tajuntaan, että miksi kävelijöiden ja pyöräilijöiden pitäisi käyttää eri reunoja, jos samaan suuntaan ollaan kuitenkin menossa. Jotenkin tuntuu, että se vaan sekoittais liikennettä :D Mutta ehkä kaikkea ei voikaan kaikki ymmärtää. Pitänee ilmeisesti alkaa reenaamaan vasemman reunan käyttöä..

      Poista
  2. Olen myös pienestä pitäen oppinut kulkemaan jalkaisin tien vasenta reunaa, ja noudatan sitä suurimmaksi osaksi edelleenkin. Ymmärtääkseni pyörilijät rinnastetaan tieliikennelaissa autoilijoiden kanssa samaksi, minkä vuoksi heitä koskee oikeanpuoleinen liikenne. (En ole tarkistanut lakia pitkiin aikoihin, joten joku muu korjanee käsitystäni tarvittaessa.) Vaikka vasenta reunaa yleensä kuljenkin koirien kanssa, voimme tarvittaessa vaihtaa toiseen reunaan, mikäli vastaantulija ei niin tee. Koirat osaavat kulkea molemmilla sivuilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksestasi! :)

      Meitä taitaa tosissaan Väinön kanssa odottaa vasemmalla kulkemis -treeni.. :D Koska onhan se nyt paljon helpompaa, että koira osaa pyydettäessä kulkea kummalla puolella vaan, voi sitten tilanteen mukaan säätää muodostelmaa.

      Poista
    2. Yhdyn kyllä täysin kahteen edelliseen kommentoijaan. Itsekin olen pienestä pitäen oppinut, että jalankulkija vasemmalla puolella tietä ja pyöräilijä oikealla. Tämä järjestely tarkoittaa myös sitä, että vastakkaisiin suuntiin mennessä pyöräilijä tulee jalankulkijaa vastaan, mikä mielestäni auttaa varautumaan ohitustilanteeseen. Näin siis täällä maalla, mistä olen kotoisin ja missä ei ole pyöräteitä (ja ne mitä on ei ole jaettu pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden osiin vaan kaikki kulkee samaa väylää). Minulle itselleni on nimenomaam ollut vaikeaa ymmärtää kevyttä liikennettä Helsingissä sinne muutettuani. Oma kokemukseni kun on se, että ihmiset kävelevät oikeaa puolta (eli mielestäni väärin) eivätkä väistä. En pidä siitä, että koiran kanssa joudun väistämään tien puolelta ihmistä, jolla ei ole koiraa. Mutta toki koirattomat ihmiset eivät ehkä tiedä, että koirakko ohitetaan ihmisen puolelta, ei koiran.

      Itse kuitenkin olen ottanut tavaksi kävellä ojan puolella molempiin suuntiin, koska se puoli on koiralle kivempi ja (teoriassa) ohittajat menevät minun puoleltasi ohitse. Ruuhkaisessa paikassa tämäkin kuitenkin on toisin ja silloin pyrin olemaan vasemmassa reunassa PAITSI jos kaikki muut helsinkiläiset luulevat tietävänsä oikein ja kulkevat oikealla puolella. Minusta vasen vain on oikea puoli jalankulkijalle, mutta mielipiteitä on monia. :)

      Poista